Hírek

ŐSTERMELŐI TÁJÉKOZTATÓ

Tájékoztató a régi típusú, papír alapú (barna színű) őstermelői
igazolványok cseréjéről

A NAK felhívja a figyelmét azoknak az őstermelőknek, akik 2016. január 1-jét megelőzően váltották ki az őstermelői igazolványukat (ez volt a papír alapú, barna színű igazolvány) és azt még 2016-ban nem cserélték le, de továbbra is fontos számukra a jogfolytonos őstermelői jogviszony, hogy 2016. december 31-ig váltsák ki az új típusú (ideiglenes, illetve kártya alapú) igazolványukat.

Erre azért van szükség, mert a mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 436/2015. (XII.
28.) Korm. rendelet 18. § (2) bekezdése értelmében a 2016. január 1-je előtt kiállított
igazolványok 2016. december 31-ig hatályosak. Ez azt jelenti, hogy hiába érvényesítette a 2017. illetve 2018. évre a régi típusú igazolványát, hatálya 2016. december 31-ével megszűnik, vagyis ezek az igazolványok 2017. január 1-től nem használhatók.

Eszerint, ha pl. 2015-ben kiváltotta őstermelői igazolványát, amit kérelmére a falugazdász 2017. december 31-ig érvényesített, akkor ez az igazolvány 2016. december 31-vel hatályát veszti annak ellenére, hogy 2017. évre vonatkozóan értékesítési betétlappal rendelkezik, az igazolványon az érvényesség vége dátumaként a 2017. december 31. szerepel.

Tehát hiába van értékesítési betétlapja a 2017. vagy 2018. évre, a régi típusú igazolványa idén érvényes utoljára. A NÉBIH a rendelet 6. § (6) bekezdésének b) pontja alapján, hivatalból rögzíti az őstermelői nyilvántartásban, ha az igazolvány hatályát vesztette. A NÉBIH közleménye szerint közel 37 ezer ilyen őstermelői igazolvány érvényessége törlődik 2016. december 31-el az őstermelői nyilvántartásban.

Ha az új igazolvány kiállítására 2017. január 1-jét követően kerül sor, a jogfolytonosság nem biztosítható, mert a személyi jövedelemadóról szóló törvény, illetve a mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló kormányrendelet szerint az őstermelői igazolvány a kiállítás napjától hatályos.

A régi igazolvánnyal rendelkező őstermelők lehetőséget kapnak 2017. január 1-jétől kezdődő hatályú, új igazolvány igénylésére, amennyiben 2016. december 31-ig kérelmezik azt. Kérjük mindazokat az őstermelőket, akik 2016-ban még nem kérelmezték az új típusú őstermelői igazolvány kiállítását és fontos számukra, hogy őstermelői jogviszonyuk (társadalombiztosítási szempontból is) folyamatos, tevékenységük folytatása szabályszerű legyen, hogy 2016. december 31-ig váltsák ki az új őstermelői igazolványukat.

Az új típusú, illetve a már következő évtől hatályos igazolványt is a kérelmező bejelentett és érvényes lakcímkártyával igazolt állandó lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes NAK megyei ügyintéző szervezeténél, falugazdászánál kérelmezhetik.

Tekintettel arra, hogy közel százezer őstermelőt érinthet az igazolvány cseréje, ezért kérjük – az esetleges torlódások elkerülése érdekében, valamint a főszabály szerint 8 napos ügyintézési határidőre is figyelemmel –, hogy a lehető leghamarabb keressék fel az illetékes falugazdászt.

Az őstermelői igazolvány kiállításával összefüggő hatósági feladatokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főszabály szerint továbbra is díjmentesen végzi.

Piac éjszakája

A június 21-i napfordulóra meghirdetett „Piac éjszakája” a résztvevők és a vendégek elismerő véleménye szerint különleges élményt nyújtó, sikeres rendezvény volt. A zenés műsort, művészvendégek közreműködése, a nagybani piacot bemutató körséta színesítette, ami látványos tűzijátékkal zárult. Tulajdonosaink köszönetét fejezi ki a piac tevékenysége iránt mutatott érdeklődésért, a regisztrált vendégeink aktivitásáért. Külön köszönjük a nagybani piacosok közreműködését abban, hogy – a reményeink szerint hagyományt teremtő rendezvény során – vendégeinknek a zöldség-gyümölcsáru nagybani forgalmazásáról reális képet nyújthattunk, és az Élelmiszerbankkal most induló együttműködést is eredményesen zárhattuk.

Köszöntjük a Cédrus Piac Vásárcsarnok oldalán!

A Főváros közlekedésében meghatározó szerepet játszó Örs vezér tér közvetlen szomszédságában, a Fehér úti városi autóbusz-pályaudvar mellett áll az Európai Unió legszigorúbb normáinak is megfelelő VÁSÁRCSARNOK, mely 2005. március 17-én nyílt meg a vásárlóközönség előtt.

Cédrus Piac Vásárcsarnok
Nyitva tartás:

Hétfő – Péntek: 6.00 – 20.00,

Szombat: 6.00 – 15.00

A vásárcsarnok üzletei:

A vásárlók gyalogosan öt bejáraton át közelíthetik meg a Vásárcsarnok – több belső utcás – belső terét.

Az épület földszintjén élelmiszer kereskedelmi üzletek találhatóak. Ezeket egészítik ki a virágot-, háztartási vegyi árut, valamint konyha- és lakás-felszerelési árukat forgalmazó üzletek, lakossági szolgáltatások és a meleg konyhás étkezdék és finom lángos.

Az épület közepén lévő fedett átrium-csarnokban működik a termelői PIAC. A 73 termelői elárusítóhelyen a hazai őstermelők és kiskereskedők kínálják a piaci vásárlást előnybe helyező vásárlók számára a széles áruválasztékukat.

Az emeleti szinten – mely mozgólépcsővel is megközelíthető – további kereskedelmi üzletek, lakossági szolgáltatások, bankfiók , valamint vendéglátó egységek alakítottak ki az üzlethelyiségek bérlői.